Verjetno ste že slišali, kako pomembno je bloganje za uspeh trženja vašega podjetja ali produkta. Vendar je pomembno, da se naučite, kako začeti blog in pisati objave v blogu, tako da vsak članek podpira vaše podjetje.

Zakaj je blog pomemben? Brez blog objav vam tudi SEO ne more pomagati, saj ne boste imeli ničesar za promocijo v družabnih medijih, ne boste imeli vpliva na vaše obstoječe in potencialne stranke; imeli boste manj strani, na katere bi lahko objavili dragocene klice k dejanjem (CTA), ki pomagajo generirati nove potencialne stranke.

blog

KAJ JE BLOG?

Kaj je blog (EN)

Na kratko, blog je oblika spletne strani, ki je osredotočena na pisano vsebino, drugače rečeno “blog post”. Avtorji blogov najpogosteje pišejo vsebine z osebnega vidika (izkušnje, rešitve, mnenja, ipd.), kar jim daje možnost da se s svojimi bralci (čustveno) povežejo in gradijo zaupanje.

Ko imate enkrat zaupanje vaših bralcev, se vam odprejo vrata za nove poslovne priložnosti.

BLOG ZA PODJETJA?

Bloganje je marketinška taktika in oblika kanala, ki vam bo pomagala pri vaši prepoznavnosti na spletu. Zato je uporaba bloganja za namene poslovanja odlična inbound growth strategija saj, vam bo pomagala pri  

 1. pridobivanju novega organskega prometa na vašo stran;
 2. konvertiranju na novo pridobljenega prometa v leade;
 3. vzpostavljanju avtoritete vašega podjetja;
 4. in bo doprinesla k dolgoročnim rezultatom.

KAKO ZAČETI Z BLOGOM: OD ZAČETKA

 1. Izberite ime domene.
  Dobro ime bloga naj bo opisno, tako da bo bralec takoj nedvoumno že iz naslova prepoznal o čem pišete v svojem blogu. Nato preverite register.si za proste domene. Domeno kupite pri enem od ponudnikov (npr. Namecheap ali slovenska domenca.com).
 2. Poskrbite za spletno gostovanje.
  Izberite spletno gostovanje (kot ga nudi npr. domenca.com ali neoserv.si) ali gostujte blog na svojem strežniku (ali spletni strani).
 3. Izberite in namestite CMS platformo za blog.
  Najbolj popularen in podprt CMS je WordPress. Več o namestitvi in konfiguraciji si lahko preberete v članku How to install WordPress.
 4. Dokler ne uredite bloga, vklopite “maintenance mode”.
 5. Izberite temo.
  WordPress ima na voljo kar nekaj brezplačnih ali plačljivih tem. V blog postu z naslovom 62 Best Free WordPress Blog Themes (2019) je predstavljenih kar 62 različnih tem, ki jih lahko uporabite za svoj nov blog. Najbolje ocenjeni pa so Hueman, Writee in Flat.
 6. Oblikujte privlačno glavo bloga.
  Če niste ravno oblikovni tip, lahko preprosto vzamete kar vam ponuja tema ali pa plačate in najamete freelance designerja na 99designs.com, Fiverr, Upwork ali drugi podobni strani.
 7. Ustvarite vsebinsko strategijo bloganja.

PET KORAKOV ZA PRIPRAVO BLOG VSEBINSKE STRATEGIJE

 1. Definirajte cilje.
 2. Naredite raziskavo trga / področja.
 3. Brainstorm-ajte ideje in ključne besede, na katere ciljate.
 4. Ustvarite vsebinski koledar.
 5. Pišite kvalitetno in izobraževalno vsebino.
 6. Promovirajte svoj blog!  

1. DEFINIRAJTE CILJE:

Dobra blog strategija bi morala odgovoriti na tri vprašanja:

 1. Zakaj sploh pišemo vsebino? → WHY
 2. Kako nam bo ta vsebina pomagala doseči naše cilje? → HOW
 3. Katero vsebino potrebujemo? → WHAT

Za definiranje ustreznih ciljev, ki jih želite doseči z blog objavami, vam predlagamo uporabi t.i. Zlatega kroga ali “The Golden Circle” Simona Sineka (zakaj, kako in kaj). Tukaj si lahko ogledali njegov video posnetek govora na TEDx.  Najbolj pomembno vprašanje se nahaja znotraj zlatega kroga: zakaj?

The Golden Circle - Simon Sinek

Torej, kako boste definirali vaš ZAKAJ … kakšen je cilj vaše blog objave? Pomagajte si tako, da si odgovorite na spodnja vprašanja. Ali si želite

 • Povečati dejanski fizičen promet v vaši trgovini?
 • Povečati prodajo ali pridobiti več potencialnih strank?
 • Izobraziti več potencialnih obiskovalcev in strank o vaši dejavnosti?
 • Obvestiti stranke o dogajanju v vašem podjetju?
 • Pridobiti potencialne stranke iz oddaljenih lokacij (npr. izven EU)?
 • Zgraditi in vzpostaviti avtoriteto vaše znamke?

Izberite en ali največ dva cilja, ki ju želite z vašo blog strategijo doseči. Če boste želeli več, bo vaš blog postal mešanica vsega po malem in od ciljev ne boste dosegli nobenega.  

Bodite specifični pri zastavljanju ciljev. Če rečete, moj cilj je “pridobiti več prometa” ni dovolj. Biti morate bolj specifični in vključiti koliko prometa želite in v kolikšnem času želite pridobiti ta promet. Boljši cilj bi bil denimo “povečati prodajo za 15% v naslednjih 3 mesecih”.

Ko imate enkrat pred sabo definiran vaš ZAKAJ, je čas da raziščete kakšno vsebino potrebujete. Da bi lahko to ugotovili, je potrebno narediti raziskavo trga.

2. NAREDITE RAZISKAVO TRGA.

Torej, kako narediti raziskavo trga?

Začnite z odgovori na naslednja vprašanja:

 • Kje v digitalnem svetu se moja ciljna publika zadržuje? (Katere bloge berejo, na katerih socialnih medijih se družijo, katere forume prebirajo, v katere FB skupine so včlanjeni, ipd.)
 • Katera je njihova največja težava pri delu? (Morda jim je odveč dolga vožnja na delo, morda se ne razume s svojim nadrejenim, lahko se dolgočasijo, ali pa ne pridobivajo dovolj prometa na spletno stran podjetja.)
 • Katero vrsto vsebine ali člankov najraje berejo? (Preverite v Google analytics vašega bloga – seveda če imate tako analitiko vzpostavljeno – in preverite, kateri blogi so najbolj brani. Lahko uporabite tudi BuzzSummo in preverite teme, o katerih v danem trenutku največ piše in deli na socialnih medijih.)

Verjetno so vam zgornja vprašanja precej znana? Če ste predhodno investirali vaš čas v izgradnjo buyer persone ali idealnega profila vaših kupcev, potem imate t.i. raziskavo trga bolj ali manj na dlani.  

Skrivnost, ki jo morate odkriti je, kaj podzavestno motivira vašo ciljno publiko, vi pa ji morate z vsebino bloga pomagati doseči cilje. Ko se enkrat zavedate in poznate za katero publiko pišete, sledi iskanje področja in ključnih besed, ki jih želite targetirati.

3. SESTAVITE SEZNAM ZANIMIVIH IDEJ IN KLJUČNIH BESED, KI JIH ŽELITE TARGETIRATI.

Začnimo s ključnimi besedami:

Ključne besede so kruh in maslo vsake efektivne blog vsebinske strategije. Brez njih se boste težko uvrstili visoko v iskalnike. Brez solidne uvrstitve v iskalnikih pa boste imeli manj možnosti, da pridobite stalen dotok organskega prometa.

Kljub velikim besedam domnevnih “SEO strokovnjakov” o težavni optimizaciji SEO, le ta ni tako zapletena. Začnite z osnovami, ki jih lahko preverite v blog objavi “On-page SEO optimizacija v letu 2019”.  

Bistvo vaše blog objave pa naj bo:

 • Poiščite ključne besede, za katere želite rangirati v spletnih iskalnikih, in imajo visoko stopnjo iskanja in nizko tekmovalno stopnjo.
 • Napišite odlično vsebino, ki bo sezula bralca, in bo hkrati vsebovala vaše ključne besede v naslovu, telesu, glavi in alt-u slike objave). Vendar s ponavljanjem ključnih besed v vsebini ne pretiravajte: v celem blogu jo ponovite 3-7 krat, odvisno od dolžine bloga.
 • Na koncu vaše objave naj se nahaja tudi CTA, ki naj bralca povabi k naslednjemu koraku.
 • Delajte na pridobivanju kvalitetnih povratnih povezav (angl. backlinks)  s sidrom na vaših ključnih besedah.

4. USTVARITE KOLEDAR (PLAN) VSEBIN VAŠIH BLOG OBJAV.

Vsebinski koledar blog objav pomaga vzdrževati konsistenten sistem, ki skrbi za vedno svežo in ob času objavljeno vsebino.  Dobra praksa takega koledarja je tudi vključena informacija o časovnici deljenja vsebine na socialnih omrežjih in email marketingu.

Za koledar lahko uporabite brezplačna orodja, kot so Google Calendar ali Trello.

5. PRIČNITE GRADITI VSEBINO.

Sedaj imate ključne besede, sestavili ste koledar blog objav in poznate buyer persono za katero boste napisali blog. Prišli ste do trenutku, ko boste pričeli graditi vsebino. Res je, rekli smo graditi, ne pisati, ker dobra vsebine ni le napisana – je sestavljena.

Dobra vsebina mora biti

 • Dobro napisana (ustrezno črkovanje in slovnica, svetujemo tudi da ne uporabljate prezapletenih izrazov ali terminologije).
 • Preverljiva (uporaba raziskav, študij primerov, predstavitvenih primerov, ki pokažejo da ste naredili domačo nalogo in se o tematiki ustrezno pozanimali).
 • Obogatena z mediji (uporaba visoko kakovostnih in predvsem ustreznih slik, video posnetkov, ipd.).
 • Oblikovana za hitro pregledovanje (uporaba html značk za naslove in podnaslove h1, h2, .., seznami, poudarjene pisave – odebeljeno, ležeče, ipd.).
 • Vsebina naj ustvari čustveno povezavo s bralcem.
 • Na koncu objave naj vas ne bo strah uporabiti CTA. Povabite vaše bralce k akciji. Če jih ne boste povabili, tudi ne boste dobili ničesar nazaj, zato povejte vašim bralcem, kaj želite da storijo.  

Začnite z delovnim naslovom, in nadaljujte z samo vsebino objave. Šele ko imate bistvo vsebine napisano, pričnite pisati uvod in zaključek ter dokončno izoblikujte naslov objave.

Poznamo več tipov blog objav. Med najbolj razširjenimi so:

 1. Objava How-To
 2. Objava osnovana na seznamu
 3. Povezetek pregledanih in izbranih viskoko kakovostnih objav
 4. Objava v obliki SlideShare prezentacije

Več o različnih tipih blog objav pa si lahko preberete v članku Which Format Is Right for Your Next Blog Post?

6. PROMOVIRAJTE SVOJ BLOG!

Najhitrejši način kako poskus pisanja kvalitetne vsebine ne uspe je, da je ne promovirate. Če pogledamo malo drugače in si predstavljamo, da smo ves teden organizirali nek dogodek ali zabavo, vendar nismo povabili nikogar na ta dogodek. Na dan, ko bi se moral dogodek odvijati, nikogar ni tam. V nasprotju, če bi dogodek promovirali in nanj povabili udeležence, ustvarili vznemirjenje med tistimi, ki bi jih dogodek zanimal, priprave ne bi bile zaman.  Zato promovirajte svoj blog!

5 preprostih načinov, kako promovirati svoj blog:

 1. Promocija na socialnih medijih (razdelite vsebino na več logičnih delov in jo objavljate glede na koledar – tako bo vsebina vedno sveža).
 2. Ciljani oglasi na socialnih medijih.
 3. Ponovna objava na drugih medijskih kanalih.
 4. Obvestite vaše trenutno naročnike po elektronski pošti.
 5. Preoblikujte glavno sporočilo vsebine v nov format in ga ponovno objavite.

NA KRATKO …

Blog je odličen kanal za gradnjo prepoznavnosti in avtoritete podjetja ali produkta na spletu. Ko premagamo vse tehnične izzive postavitve svoje platforme za bloganje, se prične pisanje vsebine. Pišite o vsebini, ki vas navdušuje in vam je pri srcu. Tako boste zlahka dosegli čustven odziv na vsebino, ki si ga bo bralec zapomnil in z vami vzpostavil določeno stopnjo zaupanja. Zavedajte se tudi, da z vsebino ne morete nagovoriti vseh, zato se osredotočite na vaše buyer persone, kaj so njihove težave in izzivi ter zapišite, kako lahko svoje težave rešijo. In na koncu ne pozabite na uporabo CTA, ki je lahko tudi le gumb za deljenje na socialnih medijih, s pomočjo katerih boste promovirali vaš blog.  

Veliko uspeha pri bloganju!