marketing avtomatizacija

(5 minut branja)

Kaj ne bi bilo čudovito: en dan, ko bi samo sedeli, nekdo pa bi opravil ves marketing tistega dne namesto vas. Vsi smo že kdaj imeli kak tak dan, ko preprosto ni bilo dovolj časa, da bi opravili ves seznam opravil za tisti dan (pošiljanje kopice mailov, pisanje novih blog postov, ipd.). Na srečo obstaja rešitev, ki vam lahko pomaga. To je marketing avtomatizacija.

Verjetno ste že slišali kaj o marketing avtomatizaciji in poznate koga, ki je ves navdušen nad njo, vendar ali ste se že kdaj vprašali

KAJ MARKETING AVTOMATIZACIJA SPLOH JE?

Marketing avtomatizacija se nanaša na programsko opremo (software) katere cilj je avtomatizirati marketinške akcije ali opravila. Marketing oddelki se lahko neprestano ukvarjajo z enakimi ponavljajočimi se opravili, kot so maili, socialna omrežja in podobna spletna opravila. Tehnologija marketing avtomatizacije naj bi ta opravila olajšala, saj je software oblikovan na način, da pomaga prioritizirati in izvesti vaša opravila na bolj racionalen in učinkovit način.

V nasprotju z avtomatizacijo proizvodnih procesov, v marketing avtomatizaciji vloga in služba tržnika ne postane nepomembna – nasprotno, tržnik postane bolj učinkovit! Njegov čas se na ta način sprosti, pri čemer pa ni treba sklepati kompromisov glede avtentičnosti vsebin, ki jih piše.  

Glavni cilj celotnega procesa je pridobiti večji delež letnega dohodka. To pa se bo zgodilo le s povečanjem prometa na spletno stran, konverzijo tega prometa v potencialne stranke in konverzijo iz potencialnih strank v (zadovoljne) stranke. Avtomatizacija pride do izraza predvsem pri konverziji in zaključevanju procesa konverzije.

Popolna idealna oblika marketing avtomatizacije

Marketing avtomatizacija je v osnovi software in pripadajoče taktike, ki omogočata podjetjem kupovati in prodajati na način, kot to dela Amazon. To je, negovati potencialne stranke na nivoju visoke personalizacije, s pomočjo vsebine, ki pretvori potencialno stranko v stranko in stranko v zadovoljno stranko. Tak način avtomatizacije privede do večjega letnega dohodka za podjetja, hkrati pa ima odlično stopnjo ROI.

Če povzamemo, posledica avtomatizacije marketinga je večja učinkovitost vaše marketing ekipe in višja prodaja.

Realnost?

Po naših izkušnjah je marketing avtomatizacija postala neke vrste “buzz-word” beseda, saj je vsi ne razumejo, a jo vseeno uporabljajo. Tržniki razumejo marketing avtomatizacijo pod vtisom, da ves digitalni marketing software potreben za rast vključuje tudi orodja za pridobivanje novih potencialnih strank – vse v enem paketu. Vendar to nerazumevanje marketing avtomatizacije pusti veliko tržnikov, ki imajo odlična orodja za marketing avtomatizacijo, na sredi njihovega funnela, saj nimajo nobene rešitve za pridobivanje in negovanje novih potencialnih strank.

Posledica nerazumevanja je, da tržniki začnejo kupovati mailing sezname, namesto da bi negovali svoje potencialne stranke. Na prvi pogled nakup takih seznamov izgleda kot dobra in hitra rešitev, vendar se izkaže predvsem, da ni dolgoročna, saj nima podlage za zdrav in dolgotrajen odnos z vašimi bodočimi strankami.

Kako uporabiti marketing avtomatizacijo?

Na tisoče tržnikov se dandanes zanaša na rezultate email marketinga. Pošiljejo kopico mailov celemu seznamu potencialnih strank in upajo, da bo vsebina sporočila znana ali blizu vsaj kateremu od naslovnikov in bo le ta pripravljen kupiti produkt. Toda ali to res deluje? Težko je oceniti. 

Morda včasih deluje, vendar je realnost ponavadi taka:

  • Svoj dragocen čas in denar zapravljate za trženje nekomu, ki sploh ni zainteresiran za vsebino, ki jo delite z njim.
  • Svoj seznam potencialnih strank nevede krajšate, saj motite svoje potencialne stranke, le te pa se odločajo za “skok iz vaše ladje” in na ta način izgubljate možnost ponovnega trženja v prihodnosti.

To ni ravno dober marketing, ki bi si ga želeli izvajati, kajne? Zato raje uporabljamo sistem za avtomatizacijo marketinga. Marketing avtomatizacija vam omogoča, da negujete svoje (potencialne) stranke skozi celoten proces nakupne poti (s pomočjo personaliziranih sporočil, ki targetirajo in upoštevajo posebne okoliščine in omejitve stranke za nakup).

Primer, kako bi lahko izgledal osnovni avtomatiziran potek (workflow) pošiljanja mailov:

  1. Ciljnemu seznamu pošljete email povabilo za prenos vaše zadnje knjige.
  2. Vsem kontaktom, ki so knjigo prenesli k sebi, pošljete sporočilo v katerem se zahvalite za prenos.
  3. Čez nekaj dni vsem kontaktom, ki so prenesli knjigo, ponudite študijo primera, ki se nanaša na to temo.
  4. In ko nekdo prenese in shrani študijo primera z vaše strani, bo vaša prodajna (sales) ekipa dobila obvestilo in bo naredila “follow-up” s kontaktom. Tak kontakt je zdaj verjetno precej višje kvalificiran za nakup in je precej globlje v procesu nakupne poti.

Če se postavite v čevlje vaše potencialne stranke. Denimo, da bi vi prejemali sporočila nekega podjetja o njihovih produktih in storitvah. Mar ne bi raje prejemali sporočil na način, kot so zapisana v zgornjih štirih korakih, kakor generična sporočila, ki so poslana na enak način in z enako vsebino celi kopici naslovnikov? Mar ni občutek personalizacije prijetnejši? Občutek, da je vsebina napisana in prilagojena vam, ustvarja pristnejši stik s podjetjem. Zaradi tega je tudi veliko večja verjetnost, da boste temu podjetju zaupali in od njega na koncu tudi kaj kupili, kajne?

Na kratko …

Temelj avtomatizacije marketinga je, da tržniku omogočimo targetiranje potencialnih strank in pošiljanje prilagojenih vsebin, glede na njihovo dosedanje vedenje na spletu. Podajajte prave informacije, ki jih potencialna stranka potrebuje, ko jih potrebuje in olajšajte njihovo odločitev o nakupu izdeka vaše blagovne znamke. Rezultat takega marketinga bo višja stopnja konverzije in povečan letni prihodek.

Mislite, da je marketing

avtomatizacija za vas?

Govorite s specialistom še danes!